Bidprentje: http://sittard.blogspot.nl/2010_05_01_archive.html

Tekst:

www.huubmous.nl


Joke van Groenendaal


Het bidprentje hiernaast is Joke van Groenendaal, een knap meisje van zestien jaar. Op 10 mei 1960 werd haar lichaam gevonden langs de kant de weg in het bos bij Tegelen. Ze woonde in Venlo, waar ze werkte in een winkel. De moordenaar was een 24-jarige psychiatrische patiënt die kort tevoren was ontsnapt uit de Sint Willbrordus-stichting in Heiloo, die destijds nog een gesloten kliniek had voor psychopaten. De zaak trok destijds veel aandacht in de landelijke pers. Menigeen was geschokt, vooral op de wijze waarop deze moord had kunnen gebeuren.


De dader had zich voorgedaan als een fotograaf die voor een paar foto’s in een geïllustreerd damesblad een model nodig had. In een café in Venlo liet hij dit weten aan een serveerster. Die verwees hem door naar Joke van Groenendaal, die meteen inging op zijn verzoek. De moordenaar werd overigens gauw gevonden. Hij had aan de serveerster laten weten, dat hij een filmrolletje had weggebracht bij een plaatselijke fotohandel in Venlo. Deze man werd ‘s nachts nog uit zijn bed gebeld om de foto’s af te drukken. Zo vond de politie een zelfportret van de dader, want hij had zichzelf in een spiegel gefotografeerd. Deze foto stond in alle kranten en een paar dagen later kon de dader worden ingerekend. Hij kreeg eerst 20 jaar cel, maar die straf werd uiteindelijk – na veel juridisch geharrewar – omgezet in levenslang.


De strafmaat was toen kennelijk wat strenger dan nu. Jasper S. kreeg onlangs voor een vergelijkbare misdaad ‘slechts’ 18 jaar, terwijl hij niet in een inrichting zat en zelfs volledig toerekenisgvatbaar werd verklaard. Destijds richtte de publieke verontwaardiging zich op het feit dat de betreffende psychopaat zomaar uit de inrichting in Heiloo had kunnen ontsnappen Er werd een bidprentje gedrukt met haar foto, dat in grote oplage werd verspreid.


—--------------------------------


webmaster:

De moordenaar werd al na 15 jaar

uit de gevangenis ontslagen!!

Joke van Groenendaal †
De website roermondsepoort.nl probeert een beeld te geven van Venlo-Zuid t/m 1970 /1980.
Een waanzinnig indrukwekkende gebeurtenis vond plaats toen de webmaster 15 jaar was. Heel Venlo treurde. Joke van Groenendaal was vermoord. Velen van ons hebben nog een bidprentje van haar!
De familie van Groenendaal woonde ten tijde van de moord nog in de van Beringenstraat en had een textielzaak op de hoek Sloterbeekstraat/Roermondsestraat. Enige tijd na de moord verhuisde de familie van Groenendaal naar de Willemstraat in Venlo-Zuid.
foto: internet