Down (child).

Oorlogshistorie


De oorlogsjaren ‘40-’45 gezien door de bril van een 5 tot 11 jarige Venlonaar



Ons gezin

Ouders:

Toën Boom (Anton)    X   

* 9 december l904

† december 1972


Toën en Jet waren o.a. bevriend met Fam Jacobs (Breur). Die hadden drie,

in Venlo-Zuid alom bekende dochters: Hollywood 1, 2 en 3.

Kinderen:

Frans  * 26 december l934, wonende in Maastricht

Jan     * 30 mei 1936, thans wonende in Gemert.

Jetty   * 29 januari l938, wonende in Veenendaal.

Gerard (Sjraar) * 17 februari 1940, wonende te Venlo.


Mijn ouders hadden een fietsenzaak/speelgoed en elektrische artikelen aan de Kaldenkerkerweg 114 te Venlo. (Tegenover café “De Fluiter “ en de Coöperatie ter hoogte van de Papegaaistraat.


Mijn levensloop is tot op heden als volgt.

De bewaarschool aan de Kaldenkerkerweg bij de Zusters. Heb ik weinig herinneringen aan. Vervolgens de Franciscusschool aan de Casinostraat, met de volgende onderwijzers, mét de bijnamen, zonder beledigend te zijn :

Sjang Thiessen hoofd der school. De Plaat van Faassen, Reintje de Vos Reinders, Juffrouw de Kien van Buskes. En Frans Boermans (ja de alom bekende) alias de Boer.

Na de 2e Wereldoorlog deed ik op alle scholen toelatingsexamen, maar de gehele 7e klas werd afgewezen. Te jong. Ik wilde graag onderwijzer worden. Het hoofd der school Thiessen bezocht alle ouders van deze klas en we gingen allemaal naar de Handelsavondschool aan de Tegelseweg te Venlo.

Mijn vader was ziek uit de oorlog gekomen en zodoende draaide de winkel en werkplaats op mij. Toen het met Pa wat beter ging, ben ik gaan werken bij de Cyrus rijwielfabriek aan de Kerkhofweg, tegenover het slachthuis. Daar heb alle afdelingen doorlopen. Na zo’n  3 jaar ben ik bij Machinefabriek Poeth in Tegelen gaan werken. Intussen had ik de Handelsavondschool goed doorlopen. Vervolgens heb ik in Tegelen de Nijverheidsavondschool gevolgd.


September 1954 moest ik in militaire dienst. Mijn vader runde inmiddels de zaak alleen.

Ik ben in Bergen op Zoom opgekomen, daarna Kaderschool Breda. Hier kreeg ik met voetballen een ernstige blessure.  De kaderschool werd afgebroken en kwam bij het 104 artillerie in ’t Harde terecht. Mijn eigenlijke taak was chauffeur van Dominee Barends en aalmoezenier Borsboom. Aan het einde van mijn militaire diensttijd moest ik beslissen wat ik verder zou gaan doen. Thuis de zaak overnemen was geen optie. De buurt stond op de nominatie om afgebroken te worden. De fabriek waar had gewerkt, was mij liever kwijt dan rijk. Men moest daar inkrimpen.

Op 1 april 1956 werd ik in Tilburg bij de politie aangenomen., alwaar ik tot 1 november 1958 gewerkt heb.

Vervolgens naar de politie in Maastricht. bij de geüniformeerde dienst, daarna 3 jaar algemene Recherche, vervolgens Kinder- en zedenpolitie, Chef recherche, Chef recherche Kinder- en Zedenpolitie, inlichtingendienst, bijzondere Wetten. Heel veel lief en nog veel meer leed heb ik meegemaakt. Later werd ik chef van de hele “Bups”.

Intussen was ik bij het recherche bijstandsteam gevoegd en weer later ben ik zo’n 15 jaar leider van dit team geweest.

Op 1 januari 1992 ben ik gestopt met werken. Heb een zeer prettige tijd gehad waaraan ik met plezier aan terugdenk.


Ik ben gelukkig getrouwd met een Tegels  meisje, Riet van Leipsig en in 2010 hebben we de Gouden Bruiloft gevierd. Heb een zoon en een dochter. De zoon zit in de techniek en muziek, hoe kan het anders en de dochter is advocaat in Utrecht.


Als hobby  heb ik vooral muziek maken, ben ruim 40 jaar lid van

De Koninklijke Harmonie van Gronsveld  en al bijna 20 jaar bij

het Seniorenorkest Maastricht.

Verdere hobby’s zijn fietsen maken voor de buurt en CD’s maken van

oude 45/78 toeren platen.


15 jaar geleden heb ik een open hartoperatie gehad. (Geen infarct)

Goed doorstaan. Van mijn ouders heb ik de spreuk gehoord:

“De meeste boterhammen hebben we al gegeten”.


Frans Boom


Jet Thijssen

* 03 december 1911

†  september 1978

oorlogstijd 1.