3 Juni wordt de moeder van Lies heel plechtig begraven.

4 Juni begin van een nieuwe maand, nieuwe hoop.

5 Juni regen en nog eens regen, eindelijk. Huiszoeking bij de buren. Mevrouw er tussen uit. Wij redden wat er te redden valt, wat een misère toch!

6 Juni gewone dag. Toch was 's nachts de invasie in Le Havre en zetten de bevrijders voet aan wal na een stevig bombardement op den Atlantic Wal. Volgens de kranten verloren ze bijna een heel legercorps en de krijgsgevangenen waren zoo blij, dat ze in Duitse handen waren. Vreeselijk nu, `t gemis van de radio! (* zie voetnoot webmaster)

7 Juni wij redden wat er te redden was, hopende dat `t niet voor lang is.

8 Juni zaterdag, de regen houdt aan. Wat de droogte vernielde, komt zoo langzaam bij. Vreeselijk, dat men niet veel berichten krijgt. Volgens de krant verliezen ze vreeselijk.

9 Juni zelfde weer, guur. Ons moeder steekt de kachel aan overdag.

10 Juni en 11 Juni de verdere berichten van de oorlog blijven schaars.

12 Juni Lies en ik naar Genooi, later nog een stuk gewandeld. Weinig mensen buiten.

12 Juni van `t nieuwe oorlogsfront weinig nieuws. Guur weer voor den tijd van `t jaar. Mussert wordt op den dag der Invasie Duits soldaat, meldt de krant.

13 Juni feest van St. Antonius, wasdag, regenachtig en storm.

14 Juni is Toos uit Afferden op bezoek.

15 Juni begin van `t Boetetridium. Morgen feest van `t H. Hart. In de Lomstraat poetsen. Hitlers nieuwe wapen de raketbom komt uit [86]. Vreeselijk lawaai erover in de krant

Zaterdag Boetedag. 's Middags gaat de parochie naar Genooi [87]. In `t Kruiswegpark bidden de priesters de kruisweg voor, de menigte blijft staan rond `t altaar. Door de zware regens hoorden we de stem der priesters niet! Later op den trugweg mooi weer.

Zondags sluiting van `t Boetetridium. Willen we hopen dat O.L.Heer z'n dwalende schapen eens gauw verhoord. De nachtelijke alarms gaan maar door!!

Maandag op ziekenbezoek in Grugje. `t Oorlogsnieuws is schaars maar toch goed naar men zegt. Truus was weer geheel en al bekomen maar voelt zich toch wel zwakjes. Ze hoopte dat de vrede haar een beetje genezen zou.

20-22 Juni. De mensen uit `t zuiden en noorden des lands reizen en trekken weer om groensels (webmaster: groenten). `t Weer blijft koel en vochtig. De fietsbanden raken al meer versleten.

22 Juni de langste van '44. 's Morgens alarm in Moffrika. `t Oorlogsnieuws blijft schaars.

22 Juni ons Marie verjaart. Ik schrijf een Roode Kruis bericht voor onzen arme Sef die in Japan gevangen zit, ocharme. `t Weer is zonnig, maar toch guur. We moesten weer één uur naar den kelder en ik moest onze namen opnieuw opgeven op `t stadhuis.

24 Juni 25 26 27 28 29 `t verjaardagsfeest van Prins Bernard. De oorlog woedt voort. Goed nieuws komt schaars door. In `t land alom jacht op duikers [88]. De treinen worden beschoten door terreurvliegers, ocherm.

30 Juni alweer een maand ten einde, nog geen vreede!


Voetnoot van de webmaster:


Ook hier blijkt weer, dat het voor de gewone burger, door het gebrek aan communicatiemiddelen, (radio's waren verboden!) erg moeilijk was om een totaalbeeld van de oorlog te krijgen.Toos heeft het alleen maar over de landing bij Le Havre, maar.............. het blijkt D-Day te zijn. D-Day refereert aan de landing in Normandië op 6 juni 1944. Deze landing was het begin van de bevrijding van West-Europa. In Oost-Europa waren de Duitsers al aan het verliezen  van de Sovjet-Unie. Op deze dag werd een beslissende slag geleverd

voor het verdere verloop van de Tweede Wereldoorlog.

Naar schatting zijn in de slag om Normandië 68.000 Duitse soldaten gesneuveld en 63.000 geallieerde soldaten. Hiervan waren 32.500 Amerikaanse soldaten (het grootste deel werd weer naar de VS overgebracht) en 28.500 soldaten uit het Gemenebest. Daarnaast zijn er nog Franse (1e en 2e FF-pantserdivisie) en Poolse soldaten (1e pantserdivisie) gesneuveld.



D-Day, landing in Normandië. 6 Juni 1944.

De dag waar iedereen vol spanning

al maanden naar had uitgekeken.


<klik hier voor uitvoerige info>


-33-

[86]
Het Vergeltungswaffe 1
, beter bekend onder de afkorting V1, was de eerste praktische uitwerking van een kruisvluchtwapen. Het had als bijnaam de buzz-bom. De V1 was een Duits wapen met explosieve lading uit de Tweede Wereldoorlog dat met een straalmotor en soms met behulp van een geleidingssysteem op eigen kracht naar zijn doel vloog. De eerste testvlucht vond eind 1941 of begin 1942 plaats. De eerste lancering tegen het Verenigd Koninkrijk was op 13 juni 1944. Er zijn ongeveer 10.000 V1's afgevuurd richting Engeland. Ongeveer 7000 daarvan bereikten Engeland, waarvan 2419 in Londen neerstortten; de rest werd neergeschoten of onderschept.

[88]

Onderduiken

Onderduiken houdt in, dat men zich verbergt, voor langere tijd, om niet door de Duitsers te worden opgepakt.

Vaak waren dit Joden, zoals Anne Frank, maar het konden ook niet-Joodse mensen zijn die werden opgepakt omdat ze voor de Duitsers moesten werken maar dat niet deden. ( Arbeitseinsatz - dwangarbeid in Duitsland)

Ook verzetsstrijders moesten soms onderduiken.

Next (right). Previous (left).

Juni 1944

inhoudsopgave-dagboek.

[87]

O.L.V. van Genooi

(Venlo)