Aan het einde van de schietbaan, waar in de oorlogsjaren diverse executies hebben plaatsgevonden, werd in 1950 een voorlopig houten kruis geplaatst. In 1953 werd het kruis vervangen door het definitieve monument, het beeld ‘Gevangene voor het vuurpeloton’, ook wel ‘De Stenen Man’ genoemd. Het beeld is een Nationaal Monument.
Dit beeld, dat een gevangene voor het vuurpeloton voorstelt, is een herinnering aan de slachtoffers die zijn gevallen in Kamp Amersfoort. Het beeld ‘Gevangene voor het vuurpeloton’ is uit één stuk gehouwen.
Eén vuist van de stenen gevangene is gebald als teken van machteloze woede en als teken van zijn ongebroken wil. Het beeld en de sokkel zijn geplaatst op een stervormig mozaïek met daarop vijf vredesduiven die de vijf oorlogsjaren symboliseren. De gebruikte steensoort is Vaurion, een zachte Franse kalkzandsteen. Oud-gevangene Frits Sieger is de maker van het monument. Het benodigde geld werd bijeengebracht door het ‘Gevangenencomité Kamp Amersfoort’.
De stenen gevangene, met de officiële naam ‘Gevangene voor het vuurpeloton’, wordt in de volksmond ‘De Stenen Man’ genoemd.