Roermondsestraat 15

Hans Giesendorf

*   01-01-1883   (Venlo)

†   03-05-1972   (Venlo)

X

Christine Bohr

*    03-10-1891    (Montabauer -Dld)

†   15-07-1987 (Venlo)


Kinderloos

Familie Giesendorf

Johan Hendrik Giesendorf, trouwde op 3-10-1916 (verjaardag bruid) te Düsseldorf met Christine Bohr, geboren op 3-10-1891 te Montabauer (Dld). Het echtpaar bleef kinderloos, maar nam wel af en toe de zorg over kinderen.

Giesendorf werd al in 1933 lid van de NSB. Hij bracht het tot onderkringleider en manifesteerde zich als een lastpak. Enige status had hij wel, waarschijnlijk ook/vooral omdat hij wagons groenten en fruit

(ook een tijdje haring) liet vervoeren en nog wel eens wat kon uitdelen.

Hij was een notoir Jodenhater. Toen de Joodse familie Kayzer bij  luchtalarm geschuild bleek te hebben bij hun buren, het echtpaar Struben-Kersten, maakte Giesendorf daar heibel over: je mocht geen Joden

in huis hebben (die zochten het maar uit bij luchtalarm). Hij kocht ook een 'Jodenwoning' in de binnenstad, om daar kameraden in te huisvesten. Hij bedankte als onderkringleider na een 'Jodenaffaire' (een Venlose

partijgenoot had in 1942 een Joodse werknemer in dienst) die hij op eigen houtje aanhanging maakte bij de Duitsers, samen met zijn kostganger, een Waffen SS'er. Hij kreeg een berisping voor die actie: had het binnen de Venlose NSB moeten houden). Vervolgens bedankte hij als onderkringleider, maar NSB-lid bleef hij fanatiek.

De heer Jan Cornelissen (Roermondsestraat 31, 1930-1945 ) was als kind getuige van een défilé van de WA voor de deur bij Giesendorf. Het zag  zwart van de mensen  op de Roermondsestraat en de graaf Marchant et d'Ansembourg stond ook op het bordes.

De familie Giesendorf kwam op 10-9-1936 op Roermondschestraat 15 wonen (eerder Roodestraat en Maasbree) en lieten het huis op Dolle Dinsdag achter, toen ze naar Montabauer vluchtten. Bij terugkomst tegen Kerst 1945 in  Nederland (Maastricht) verdween J.H. Giesendorf in een kamp en mevrouw ging bij kennissen op de Kaldenkerkerweg inwonen.

De Giesendorf's hebben later hun handel dus weer helemaal op kunnen bouwen. In 1950 stond hun groenten- en fruitexporthandel geregistreerd op Kaldenkerkerweg 197.


Toen de heer Giesendorf na de oorlog in een kamp zat, woonde in zijn huis de heer Maas, directeur van de veiling.

bewoners roermondsestr. oost-01   .

15

‘gat van

v.Wylick’

Info:

Gerrit v.d. Vorst

Jan Cornelisse

zie voetnoot

Gerrit vd Vorst is een rijkshbs-klasgenoot van webmaster Will Sorée en doet enorm veel onderzoek naar de Joden in Venlo in WOII. Gerrir woont in het miden van het land, maar is voor zijn onderzoekingen iedere week één dag te vinden in Venlo, vaak in het Gemeentelijk Archief. Er zijn ook publicaties van hem verschenen o.a. in de Buun.

Zie ook de aantekeningen van Gerrit over de familie Rauch van de Roermondsestraat 50.

Jan Cornelisse is de zoon van mijn tekenleraar op de RijksHBS en woonde las kind  van 1930 tot 1945 op Roermondsestraat 31, vlakbij de familie Giesendorf. Jan herinnert zich nog als de dag van gisteren het hierboven vermelde défilé en heeft daar in een eerder stadium al melding van gemaakt bij  de webmaster.