verder.
terug.

Uit: Straten in Venlo en Blerick, door Martin Bergevoet

 (+ latere aanvullingen o.a. door Brous van Els)

Gepubliceerd in het Gemeentelijk Contactblad 'Kontakt'   |   aug 1990 - jan. 1991

Vanuit het viaduct komend was er eerst:

 

een open plaats met bergingen,

dan volgde het eerste huis (nr. 2) van waaruit J. Teunissen het taxibedrijf "Ventax" leidde. Na de oorlog was hier het kantoor van Nebafruit gevestigd.

Het pand nr. 2a was van de houthandelaar J.M. van Gasselt later winkel van A. Smets.

Het volgende brede huis (nr. 4 - 6) met doorgang was van Gerard van Gasselt, die daar een café met stalling voor maar liefst 50 paarden had en tevens een handel in brandstoffen, hooi, stro en turfstrooisel. In 1917 woonden ook nog enkele familieleden bij hem in, namelijk de veearts H.M. van Gasselt en de enveloppen-fabrikant J.M. van Gasselt. In de dertiger jaren was hier het expeditiebedrijf van J.G.H.H. Boom gevestigd.

 

Het winkelpand ernaast was oorspronkelijk van van Wylick, maar in 1903 was hier gevestigd de handel in koloniale waren van W. Horstermans. Nog later had mevrouw Leurs hier een kruidenwinkel.

In 1937 werd het pand gesplitst.

In nr. 8  de corsetterie van Hendriks, later de Electrozaak van Grothausen.

Hendriks had een zoon Jack, geb. rond 1945 en op ca 35-jarige leeftijd overleden.

Grothauzen hadden de kinderen Jan, Wim en Gonny. Wim woont al zo'n 50 jaar in Australië.

In nr. 10  bakkerij De Leta. Hadden o.a. kinderen Klaar, Piet en Janine.

Het laatste huis (nr. 12 - 14) werd 1908 verbouwd tot café en winkel van Ant.Janssen die tevens directeur was van de om de hoek in Havenstraat gelegen Stoomzuivelfabriek De Nijverheid.

Op nr. 12 woonde later de familie Thijssen, met o.a. zoon Twan.

Op nr. 14 de café van de fam. van Verberne. Opa heette met de voornaam Brous.

Dit café werd heel vroeger geleid door oma Thijssen, gehuwd dus met Thijssen. Aan de café was kennelijk niet genoeg te verdienen, want opa Thijssen had ook nog een baan als bouwvakker.

De dochter van oma & opa, An Thijssen (zus van pa Thijssen van nummer 12), heeft later de café (D'n Brous) gerund met haar man Brous Verberne.

Deze Brous van Els is geboren op de Grote Beekstraat nr 1 en heeft daar gewoond tot 26 januari 1931. Aldaar had Brous jarenlang een kapperszaak. Het echtpaar Brous en An verhuisden naar de Roermondsestr. nr. 10. In 1943 werd dat omgenummerd naar nummer 14.  

Dat pand bewoonden Brous en An tot 2 november 1955. Toen moest er vanwege de aanleg van het Brugplan verhuisd worden en trok de gehele familie naar de wijk Krekelveld. De panden Roermondsestraat 10-12 en 14 zijn in april 1956 afgebroken.

 

Een aantal van deze panden is in de Tweede Wereldoorlog verwoest, de andere zijn na de oorlog dus allen afgebroken om ruimte te maken voor het nieuwe viaduct en de rotonde. De Havenstraat lag waar deze nu nog ligt: het pad/straatje voor Déblé en Hulse naast de verkeersbrug. (anno 2007 zijn Hulse en Déblé beiden niet meer de bewoners van die panden. WS)

-2-