verder.
terug.

-55-

Ingezonden door Teun Ritzema

Een bijdrage van Teun Ritzema

 

Het door "Deputaten voor Inwendige Zending een Bijbelcolportage der Gereformeerde Kerken in Noord-Brabant en Limburg" gehuurd huis aan de Roermondsestraat 17, waarin van 1 augustus 1897 tot 14 april 1911 wekelijks Evangelisatiesamenkomsten werden gehouden door de Coloporteur-bijbellezer H. Dekker. (vanaf 1911 Ds = dominee).

Van 1898 -1911 deed het pand tevens dienst als Protestants Militair Tehuis.

 

Het pand is de voorloper van het  Gereformeerde Kerkgebouw, in 1911 verrezen op de hoek van het Mgr. Nolensplein en de Valuasstraat.  (aannemers: W. Sorée en H. Sorée !)

Dát  was het eerste gereformeerde ‘kerkgebouw’ in Limburg.  Voor 1911 hoorden  Limburgse gereformeerden tot de Gereformeerde Kerk  van  Helmond.  Het pand werd gehuurd door de “Deputaten voor Inwendige Zending en Bijbelcolportage der Gereformeerde Kerken in Noord-Brabant en Limburg”.   De Gereformeerde Kerken in Nederland hebben zich in de 19e eeuw afgescheiden van de Nederlandse Hervormde Kerk , omdat zij zich niet meer konden vinden in de vrijzinnige Bijbeluitleg, die daar mogelijk was geworden.  In de loop van de 20ste eeuw zijn er  meer gereformeerde kerken  in Limburg gevormd en is het gebied van de Venlose Gereformeerde Kerk kleiner geworden. Maar vanuit  dit pand aan de Roermondsestraat 17 is de basis gelegd voor die ontwikkeling. In 1968 is het kerkgebouw aan het Nolensplein verkocht aan een winkelbedrijf.  In 1974 werd een nieuw kerkcentrum Het Baken aan de Garnizoensweg 2 in gebruik genomen. In 1986 zijn de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Wijkgemeente Venlo een federatief verband aangegaan. Sinds 1998 is het Baken afgestoten en zijn de beide gemeenten gaan kerken in de Hervormde Joriskerk, St. Jorisstraat 2. In 2006 vormden zij de Protestantse Gemeente Venlo.

Roermondsestraat 17