Next (right). Previous (left).

-60-

Uit het foto-archief van Funs Helsen, ingezonden door dochter Hilde.

1945

(zie tekst onderaan)

Een bijdrage van Jan Cornelisse   vh Roermondsestraat van 1930-1945


Hierboven een foto van de versiering van de Roermondsestraat, zoals die in 1937 naar aanleiding van het huwelijk van Juliana en Bernhard is gebruikt. Mijn vader, Leo Cornelisse, heeft de ontwerptekeningen gemaakt en is door het

buurtcomité van vrijwilligers prachtig uitgevoerd.

Dit waren oa. Funs Helsen (timmerman), Pieter Mestrom (houtfabriek rechts van het pand Jenneskens, koekfabriek) en Hoeymakers (loodgieter). De electriciteitaansluitingen werden verzorgd door Wim Hurstjes, die naast de garage Mestrom woonde. (ter rechterzijde).


Het Oranjecomité bestond uit de heer Struben, Funs Helsen, de heer Turien (Directeur verzekeringsmy Nationale Nederlanden) en mijn vader, Leo Cornelisse. (tekenleraar op de RijksHBS)


Het is een schitterende versiering geworden, die nog enkele keren is gebruikt in Nederland om feesten elders op te sieren.

De versiering was zeer uniek, want zoiets groots heeft in Venlo geen straat nagedaan. Het was 'n geweldig gezicht vanaf het viaduct bij avond richting Tegelseweg te lopen met die van latten gemaakte halve zonnen over de breedte van het gazon zo'n 8 stuks op gelijke afstand van elkaar met oranje lampjes bovenop de ronding. Verder zo'n 4 masten met rood-wit-blauwe lampjes op een raamwerk in  het vierkant. Het was een prachtig gezicht. Er kwam veel bekijks vanuit de stad en zelfs van buiten


Toen alles gereed was en de triomf groot, heeft Turien bij hem thuis heel wat goede flessen wijn open getrokken om dit te

vieren met het Bestuur en alle medewerkers. Ik was toen 10 jaar, maar ik zie mijn vader 's-avonds nog thuis komen.

Hij ging gelijk met ons onder zeil. Het schijnt 'n reuze gezellige bijeenkomst geweest te zijn.


De foto hierboven is van vlak na de bevrijding, toen de versiering dus weer op de Roermondsestraat gebruikt werd. Let op de letters <V> van Victory.


Bij díe versiering had mijn vader, Leo Cornelisse, ook de Personen getekend die geplaatst zijn geweest. In de Roermondsestraat aan het begin en aan het einde van de 2 gazons in het midden van de straat en wel in de 4 verkeersborden die er toen stonden Het waren er dus 4:  Eisenhower, Patton, Clark en Montgomery, de generaals die zo'n grote rol gespeeld hebben na de landing in Normandië. Wij zijn bevrijd door Patton, die de bevelhebber was van de tankdivisie die vanuit Duitsland ons bevrijd hebben.

Op de foto staat ook nog een in het Engels geschreven bord, zoals die er meerdere gestaan hebben om de Amerikaanse colonnes de richting aan te geven, hoe ze verder moesten rijden. De borden waren door de Amerikaanse Militaire Politie geplaatst.