Tegelseweg 37
Fa Stoot 1920 -
Op 1 augustus 1920 start Jos Stoot een kleine groothandel in levensmiddelen op de Tegelseweg. Die groothandel was te bereiken via de poort van het pand Odenhoven, Tegelseweg 19.
Jos Stoot was een broer van 'de dames Stoot': Marie en Lies Stoot. De dames Stoot hadden zelf een levensmiddelenwinkel op de hoek Antoniusstraat/Tegelseweg.
Odenhoven was een halfbroer van 'de dames Stoot'.
Later neemt zoon Lambert Stoot, samen met zijn vriend Jan Ariaens, de zaak over van Jos Stoot.
In de dertiger jaren overlijdt deze Lambert Stoot ten gevolge van TBC en gaat Jan Ariaens alleen verder met de zaak.
Van de fam. Nolens (!) was intussen aangekocht het pand naast de Evagarage. Nolens dreef daar handel in koeienvellen. Lambert en Jan zaten daar in ieder geval al in 1926, want de watersnoodramp van dat jaar ging bepaald niet aan hen voorbij.
Als Hammes het pand met huisnummer 33 verlaat en de garage achter slagerij Wiel Conen vrij komt, koopt Ariaens die ruimte op. Bovendien werd een stuk van de tuin aangekocht van het pand waar Désar (zijn vrouw had er de kapsalon) na het vertrek van Hammes kwam te wonen.
Zodoende ontstond er een verbinding van het oorspronkelijke pand naar de aangekochte loods achter slagerij Conen (dus de voormalige garage van Hammes).
Ariaens richt dan de SMS op: "Super magazijn Stoot".
In 1944 wordt het oorspronkelijke pand door een bombardement totaal verwoest en moest het geheel herbouwd worden.
Hij koopt het complete pand van Désar op, waarbij Désar dient te vertrekken, maar ook de familie Thissen van huisnummer 35 (pa Thissen was hoofdconducteur bij de NS) het pand diende te verlaten. (info: Hans Thissen, kleinzoon van Thissen)
Tevens werden toen de loodsen van aannemer Bexkens opgekocht, alsmede de woonhuizen van aanemer Bexkens (huisnummer 29) en groentenzaak Hinssen. (huisnummer 31: voormalig pand slagerij Wiel Conen).
De oude loodsen van Bexkens en de oude garage van Hammes worden gesloopt en er worden nieuwe magazijnen gebouwd. Zie foto hierboven!
Jan Ariaens komt in 1953 te overlijden, waarna de zaak tijdelijk wordt gedreven door de procuratiehouder. In 1960 is de zoon van Jan, Wiel Ariaens, zover dat hij de zaak definitief overneemt.
Een tijd lang worden de oude woonhuizen van Bexkens en Hinssen gebruikt als opslag van lege emballage, maar ook die panden worden op een gegeven moment nagenoeg geheel gesloopt en herbouwd. O.a bakkerij Luyten komt dan in het totaal verbouwde pand aan de Tegelseweg 29.
Half jaren '70 vindt er een aantal fusies plaats en gaat de SMS op in de Vivo. Nog later gaat die Vivo weer op in de Sligro.
Intussen werd, na al die fusies, de plek op de Tegelseweg als niet meer geschikt verklaard en vertrok de gefuseerde maatschappij naar elders.
Wiel Ariaens kan zich niet vinden in de omschakeling van 'kleine directeur' naar 'grote werknemer' en besluit op de Tegelseweg de SMS weer nieuw leven in te blazen.
Na een paar jaar bleek de SMS echter toch een te kleine speler tussen alle giganten en besloot Ariaens de zaak op te heffen.
Een periode van ruim 60 jaar fa. Stoot wordt afgesloten.