1 Maart 's morgens. De Jappen geland op 3 plaatsen in Java Oost en West van Batavia en bij Soerabaija. Er word hevig gevecht maar de berichten zijn vaag en schaars. Biddag voor den vrede en behoud van ons Indië.
Met Stina naar `t gasthuis `t kindje kijken. Trug uit `t gasthuis vreeselijk slecht loopen wegens de ingevallen dooi. De genezende compagnie in `t Thomascollege had de ramen al open. De heele stad wemelde van Moffensoldaten met gestolen Hollandse militaire jassen aan. Vader Cats had het goed gezien toen hij dichtte. 'Indien de Mof is aen de kaal, dan spreekt hij zeer bescheiden taal, maar komt hij ooit tot grooter staat dan doet hij God en mensen kwaad.'
Een der vele troostwoorden van Bob van de Brandaris luid: 'Laat Mussert [13] en Seisje maar dreigen en schelden. Eens krijgen we ze wel, de hakenkruishelden. Dan zal de Brandaris z'n kustlicht ontsteken als we de verraders hun nekken gaan breken.'
3 Maart De berichten van Indië blijven zwaar.
4 Maart Wavel gaat naar Brits Indië. Terpoorten [14] neemt `t opperbevel. De Hollanders vechten dapper met hun bondgenoten. 2 kruisers en een torpedobootjager verloren. De bemanning vond den dood in de golven. 4 Maart 's Morgens Bandoeng door 42 Jappe gebombardeerd. Rusland vecht door. Mofrika ook. Heer Heer wanneer komt `t einde, of zal `t einde der tijden in zicht komen???????
6 Maart Java in Jappenhand. Verbindingen met de legers op Java verbroken.
5 Maart spreekt Prins Bernard op de 250ste uitzending van de Brandaris. [16] De hoop op behoud van Java word kleiner, 's avonds brengt Radio Oranje `t vreeselijke nieuws dat Bandoeng voor `t laatst verslag gegevens heeft en eindigde met "Leve `t Koningin" en tot betere tijden, De legerleiding vliegt weg naar Australië; De soldaten vechten door. Verschrikkelijke gedachte aan onze arme jongens die daar in de ziekenzalen of misschien gewond in de uitgestrekte vlakten liggen. Hoe ver is `t nu in `t verre Oosten en wij zitten hier in onze groote Europeesche gevangenis.
7 en 8 Maart 42 vuurspuwend bezoek voor `t Rijnland.
8 Maart 's morgens: de Teeuwen Kaldenkirchenfabriek te pletter gegooid. In Parijs vele autofabrieken maar of `t helpen zal. Ach Lieve Heertje geef ons toch de vrede en een algehele inkeer tot U. Ondanks de vliegers razen gaan toch de treinen hun gang. Ik lees juist in een Lichtflits van Oct. 39 een een curiose voorspelling die luid: Als Marcus zijn feest zal vieren op Pasen en Anthonius zijn feest zal vieren op Pinksteren en Johannes Christus aanbeden heeft, heeft de heele wereld wee geroepen. Deze datums vallen samen in 1943. Was `t eens waar!!!!!!!!!!!!!! Overweging uit zelfde Lichtflits: 'Het einde der wereld. De beschrijving ervan doet ons huiveren maar de diepste gedachte die er ten grondslag ligt is toch altijd dat Gods werk eindigt in verrijzenis en opstanding Blijf optimist. Beschouw in `t licht daarvan de vreeselijke gebeurtenissen die wij in dezen tijd meemaken Eenmaal zal alles overstraald worden door het licht van de opstanding.'
9 Maart Nel Clevis hier geweest om te naaien.
10 Maart weer luchtalarm in Moffrika en bombardeeren van jewelste.!! Duitse jagers verhoogen nog den angst. Naar tante Norberta geschreven.!!
11 Maart weer luchtalarm Tante Anna gefeliciteerd, De berichten uit Indië blijven schaars maar er word nog gevochten in de Javaanse bergen. Heer Jezus red onze arme soldaten en geef bemoediging aan de missionarissen en missie zusters.
12 Maart voor de vierde keer luchtalarm over de grens. Keulen kreeg een beurt.
13 Maart vrijdag hevige koude wind voor `t eerst de sneeuw van de velden, overal op de wegen waar de zon niet hard schijnt zit nog `t ijs.
Zondag 15 Maart H.M. Wilhelmina spreekt voor de Brandaris de hoop uit dat Nederland
in volle glorie zal herrijzen. Troost tevens de familie's van de gevallenen. Intussen
is `t voor de Moffrikanenheldengedenkdag en moeten ze daar weer luisteren naar een
zoogenaamde toespraak van den Honger-
13 Maart meldde de krant dat ook de bronzen cent ingetrokken werd. `t schijnt dat we niets mogen houden waar we aan hechtten voor 10 Mei. Begin dezer laatste week zijn weer een heele boel paarden weggehaald. Een kippenhouderij is ook kapot. Een boer die eerst 300 hennen had mag er nu maar 15 hebben. `t Nieuwe zinken muntstelsel neemt begin Feb. vaste vormen aan 16 munten in potloodafdruk
15 Maart gewone zondag
16 Maart ook berichten uit Indië worden vervangen door woorden van troost. De slag
in de Java-
17 Maart St. Gertrudis patrones van Lottum
18 Maart toertje naar Lottum, in Grubbenvorst de fiets kapot; laten plakken voor
25 cent. In La Providence 30 novisen aangekomen uit Boxtel waar ontruimd moest worden
voor de Moffrikanen. Geen wonder dat er gefluisterd word wat zijn de Ursulinen goed
met de ??. Bij Stopen in Lottum nog alles wel echte koffie nog bij `t soupé en dat
na bijna twee jaar oorlog. Nel Clevis had m'n bloes niet klaar. 's-
19 Maart St. Jozef m'n engelbewaarder maar naar de H. Mis gestuurd want ik moest
de kamer ontruimen voor Jozef den behanger. 's Middags bij Bets poetsen en de rommel
hier laten rusten tot Vrijdag. De oorlogsgeruchten blijven vaag. De radio-
24 Maart 's morgens word ik opgebeld uit Vierlingsbeek. Een dochtertje was daar gearriveerd.
Mijn hulp werd gevraagd. 's-
Goede Vrijdag laatste lijdensmeditatie. [19]
Paaszaterdag mijn 37ste verjaardag in stilte herdacht.
Pasen 1942 Mooi koud weer. 's-
Paaswoensdag zijn Moeder met Annie naar Tilburg gereisd en 's anderendaags trug. In Tilburg waren de zusters nog steeds in rust. Hier word telkens meer ontruimd, optimisten zeggen dat `t voor spoedig trugtrekken is. Maar de nachtelijke vuurspuwers uit Engeland slaan bijna geen nacht over, vreeselijk.
Beloken Pasen gewoon onbegrijpelijk, dat we nu al bijna twee jaren onder de plak zitten.
Vrijdag bij Bets de grootte schoonmaak in de zitkamer gehouden.
-
[13]
Mussert
leider van de NSB
[15]
koningin Wilhelmina
voor de microfoon van
Radio Brandaris
[16]
Brandaris
Kort na het begin van de Tweede Wereldoorlog werd vanuit London een Nederlands programma verzorgd onder de titel 'Radio Oranje".
Op zondagavond 28 juni 1940 werd tijdens de eerste uitzending een toespraak uitgezonden van Koningin Wilhelmina. De jaren daarop sprak zij regelmatig het volk toe. Radio Oranje verzorgde betrouwbaar nieuws vanuit London en probeerde de Nederlanders een hart onder de riem te steken.
Minder bekend zijn de uitzendingen van De Brandaris. Deze uitzendingen waren niet op Nederland gericht maar waren vooral bedoeld voor de Nederlanders overzee zoals zeelieden. Radio Brandaris verzorgde uitzendingen van 6 mei 1941 tot 1 november 1942.
[17]
marine-
Hr. Ms. Kortenaer
Hr. Ms. Kortenaer was een Nederlandse torpedoboot-
Maart 1942
[14]
Ltnd-
Hein ter Poorten
[18]
Groeningen: plaatsje bij Vierlingsbeek/Boxmeer
[19]
Lijden en opstanding van Christus hebben altijd een prominente plaats in de katholieke liturgie gehad. De opbouw van de mis getuigt hier nog steeds van. Christus' lijdensweg was met name in de Goede of Stille Week onderwerp van persoonlijke meditatie. In zijn/haar lijdensmeditatie ging de gelovige na wat het kruisoffer voor hem/haar betekent.