Zondag 6 Juli was Vader Bisschop [26] hier voor `t toedienen van `t Vormsel, beginnende in de Onze Lieve Vrouwe parochie en eindigde in de H. Familie kerk met een pontificaal Lof. Lies, Riek en ik zijn er naar toe geweest; mooie wandeling maar erg heet.

Begin Juli kreeg Ursula de mare dat ze weer rusten moet. Voor 100% arme tobber.

5 Juli 10de sterfdag herdenking van vader zaliger. 's Middags broodkaarten gehaald en een nieuwe hoed gekocht voor ruim ƒ7,-.

7 Juli naar Lottum, uitgenoodigd door Marieke v. Soest. Lekker kersen geplukt, zoo van den boom. Op de dorpen is niet veel van de crises op keukengebied te bespeuren. - De nachten zijn tot nu toe rustig maar de berichten niet !!! Daar komt maar geen einde in zicht, `t is een moordpartij van twee kanten.

9 Juli heeft een onweer gewoed van ruim 1 ½ uur, hard en hevig als ik nog zelden meegemaakt heb. In de weien is veel vee doodgeslagen, in Helden een Rotterdams pleegkind ocharm, in Lottum de schuur van Oud tast.

10 Juli de eerste nieuwe petatte gegeten

Zondag 12 Juli Plechtige H. Communie in alle kerken der stad, koud regenachtig stormweer.

Zaterdagmiddag laat Tommi's naar Danzig geweest. 2300 KM. ver. Drie vermist

Begin Juli 42 geen rijst, vermicelli, pudding, griesmeel, voorradig. Op de bonnen al lang geen meer verstrekt.

13 Juli weer een aantal gijzelaars vastgezet op bevel van Cristiansen, den beul van ons goede Holland. [27] De koffiesurrogaat bon duurt 8 weken de kwaliteit is sterk gedaald.

14 Juli aankondiging van rantsoenverlaging boter kaas enz. Kaas is bijna niet meer te krijgen en ook haast niet meer te eten. 21 plus alles.

Van 13 op 14 Juli weer vuurspuwend bezoek. In den Boekend zijn weer eens 5 bommen in `t veld gevallen. De bewoners zijn weer met den schrik vrijgekomen. Wat een raadsel is dat toch van waaruit die komen. Wasdag zeer triestig, op de eerste plaats een misère met zeep.Wel bons maar nergens geen zeep als nieuwe samenstelling.

18 Juli Annie op vacantie. 's-Middags poetsen in de Lomstraat. Den helen middag regen en nog eens regen zaterdag.

De Rotterdamse Tonnie vertrokken. Ze was stevig bekomen in de Boekend maar in Rotterdam zal `t nog niet veel beter zijn. Nog steeds geen vooruitzicht op vrede. Zaterdag gewoon 's avonds melk gehaald in Boekend.

Zondag 19 Juli begon gewoon, maar om ± 9 uur begon heel onverwacht een fietsenvordering. 2000 Herenfietsen moest Venlo leveren. Niemand weet waarvoor en waarom.

Vandaag 21 Juli zijn ze nog niet in de van Speijckstraat geweest. Wij hebben gelukkig niet veel bijzonders. De Moffrikanen zijn zeer op hun hoede, de soldaten moeten in de uniform te slapen. Schoenformulieren gehaald met weing kans op slagen. De winkels zijn zoowat leeg. De etalages vol 'Ersats'. Naar Siebengewald geschreven.

22 tot en met 26 Juli 3 nachten in de kelder geweest. Vreeselijke luchtgevechten 's nachts. De Joden worden op de meest onbarmhartige wijze vervolgd.

201 Juli zondag een brief van de Aartsbischop en de andere Bisschoppen van Nederland. Een telegram aan 6 ¼ (*) om verlichting aan onze Joodse medemensen.

Woensdag 28 Juli zijn we even naar Vierlingsbeek geweest. Annie en ik vanwege de voedselvoorziening.

Van 31 Juli op 1 Aug. word `t vliegveld in Venlo [28+29] aangevallen. Ontzettend de angst, die we uitstonden van ± ½ 2 tot bijna 3 uur. Ook Dusseldorf kreeg een vuurtractatie. In Venlo zijn ze allen op de goede plaats terecht gekomen, maar in Sevenum Horst en Baarlo is weer veel schade geleden en vooral de doodden die hierbij vielen, is erg.

* 6 ¼ - Seisinquart

-10-

[26]

Mgr. Lemmens

Vader Bisschop

[27]

Friedrich Christiansen was van 29 mei 1940 tot 7 april 1945 Wehrmachts-befehlshaber in den Niederlanden (onder het Oberkommando der Wehrmacht) en van 10 november 1944 tot 28 januari 1945 opperbevelhebber van het 25e leger.

Hij gaf op 2 oktober 1944 de opdracht om een razzia uit te voeren in het Gelderse dorp Putten, nadat een Puttense verzetsgroep een Duitse officier had doodgeschoten.

klik hier voor info

Christiansen werd in 1948 in Arnhem tot 12 jaar cel veroordeeld wegens oorlogsmisdaden. Hij werd echter in december 1951 vrijgelaten.

[28]

vliegveld Fliegerhorst

Venlo

[29]

verkeerstoren

op de hei/Venlo

Next (right). Previous (left).

Juli 1942

inhoudsopgave-dagboek.