3 Aug ging Annie op vacantie naar Afferden. 's Nachts weer vliegers, maar gelukkig niets gehoord

4 Aug. kort bezoek van Oom Flavius, 's middags even naar kasteel Holtmühle te Tegelen. Oom moest daar een kiekje van hebben om na te schilderen; mooie wandeling, maar de velden zagen al net als of `t volop herfst was.

5 Aug. Irene jarig; we hebben de lieve kleine maar weer in den geest gefeliciteerd. Wanneer zal de kleine vredebrengster weer in vrij Nederland zijn. God geve dat `t spoedig zij.

Men zegt uit N.S.B. kringen gehoord te hebben dat Toon O de grootste sul v.h.h. spul. Waar is `t maar, we zitten er nog steeds mee. 's Middags 5 Aug uitstapje naar Deurne om Cristine te bezoeken. Ik vond haar tamelijk goed en wat over `t verdriet van haar zus heen. Deurne is een mooi rustig dorp maar de gesprekken onder de mensen liepen ook over de oorlog en luchtgevaar. Ergens in de Peel zag ik een nieuwe boerderij "Crisishoeve".

6 Aug. koud en donker weer; nog geen komkommers in zicht. De eerste Reine Victoria pruim gegeten, ze smaakte al.

7 Aug. den afgeloopen nacht weer 1 uur in de kelder geweest. Duisburg hoofddoel, maar Houtblerik kreeg ook 4 bommen, 6 Tommi's vermist ocharm. Overdag geweldig vliegen ook hooge. Waarschuwingen in de kranten tegen hulp aan eventuele landingstroepen. De spanning wordt groot vooral bij de bezetters.

8 Aug toespraak van Wilhelmina aan de staatslieden van Amerika. Ze doopt een oorlogsbodem, geschenk van Roosevelt met haar eigen naam. Wat zullen de Jantjes vechten om aan boord van dit schip te komen.

9 Aug Zondag Vierlingsbeekse kermis. Moeder en Anny erheen. Ook tante Coba en Truus en de rest waren daar. 's Avonds om 9 uur waren ze weer thuis voldaan over hun uitstapje. 's Nachts geen luchtalarm, wel luchtgevaar. Dat merkten ze aan de Maagdenberg waar `t huis van Willems door een projectiel in brand werd gezet. Vader Moeder en 12 kinders op straat Vader werd gewond aan de benen en moest opgenomen worden in `t gasthuis.

11 Aug. trouwdag van neef Frans uit Rijswijk. Wasdag voor mij. Annie een manteltje gekocht voor fl 24 en 37 punten.

12 Aug geboortedag van neef Jans eersten Zoon. 's Nachts vreeselijke drukte in de lucht. De stad overigens rustig. De koningin reist nog steeds door Canada en Amerika. Ze geniet overal een geweldig medeleven met haar arme volk. In Rotterdam gebeurde wat tegen een Moffentrein. ƒ 100.000 Worden uitgeloofd voor `t vinden van de daders. Tevens word `t leven bedreigd van een aantal gijzelaars.

19 Vandaag moeten de pootjes en ringen der postduiven ingeleverd worden. Wat een angst die moffen hebben. Doopdag van Sjaak Urselm

Maria Helmelvaart 42 einde der Novene voor de vrede. 's Namiddags 3 uur komt de mare de stad in dat er 5 gijzelaars vermoord zijn omdat de daders van den aanslag op den trein te laf waren zich te melden. Koud wordt men bij `t vernemen dezer brute daad. Maar ondanks alles gaat `t leven verder.

15 op 16 Aug. brand-bommen op Egypte. 1 Uur doorgebracht in de kelder, toen weer te bed waren ging `t luchtalarm veilig. Maandag boonen plukken en komkommers.Beiden weinig opbrengst. Dinsdag boonen plukken. Woensdag ging de mare door de stad dat de Engelsen en Amerikanen geland zijn in N- Frankrijk. Later bleek `t maar een repetitie te zijn, waar beide partijen zware verliezen leden. De Tommie's misten 98 vliegtuigen, waarvan 39 piloten voor hun behouden bleven. Wat een bloedbad over de aarde en telkens dringt de vraag naar voren: Hoe lang nog Lieve Heerke.

Woensdagmiddag de Rotterdamse logé's uit den Boekend op bezoek

Toos en Dora op korte vacantie.

Donderdag poetsen in de Lomstraat. vrijdag gewoon 's middags `t kindje gaan kijken bij Truus en Jan.

Zaterdag weer regen. Ons Truus vierde 21 Aug. haar 39 verjaardag. Mia Tit. zou 10 worden.

Zondagnacht rustig maar veel regen. Ondanks er ontzettend fruit gegroeid is, is in geen een winkel wat te krijgen: alles vor den Fürer. Controle op de wegen, overal nieuwe wanorde. Er rijden al fietsers zonder banden. Waar moet `t heen!

22 Aug uit tweeërlei bron gehoord dat de Ursulinen uit Tilburg hebben moeten ontruimen. Nu hoort onze zus Marie dan ook tot de bannelingen.

13 Aug bevel tot ontruimen 16 Aug. de sleutels al overhandigen. Wat een ontreddering in zoo'n huis.

Zondag gewoon 's avonds rondwandeling met Lies.

Maandagmorgen een brief van Mia met de bevestiging van `t ontruimen. Snikheet wasdag.

Dinsdag naar Lottum, 'n tip van Marieke gehad. Maar bij de fruitkwekers durven ze haast niets meer te geven, alles moet naar de veiling. Door de vele valse fluisteringen zijn ze allen zo bang. Een koffertje met kwetsen 6 glazen ingemaakt zonder suiker. Nergens geen azijn te krijgen: nieuwe orde. 's Nachts is `t vreeselijk warm maar rustig voor ons althans. De Moffen hebben `t nog druk over de mislukte invasie bij Dieppe [30], zooals zij `t plegen te noemen. Vreeselijk die moord en brand over de wereld.

26 Aug. bereikte ons de droeve tijding dat de hertog van Kent  (* zie voetnoot) doodelijk verongelukt is op een dienstreis. Harde beproeving voor Marina die met 3 kindjes achterblijft. Prof. Brandsma [31] gestorven in een concentratiekamp. Geef hunne zielen de eeuwige rust O Lieve Heer.

27 Aug Moeder naar Grubbenvorst voor de middag, Anna na den middag. 's Middags hoorde ik, dat Willemientje trug was uit Amerika. Ze werd verwelkomd door Bernard; zag er zeer welvarend uit. Spannend is de strijd bij Stalingrad. Adolf verkleint zijn gezagsdragers maar steeds. Een rechter die te beschikken heeft over `t hospitaalwezen!!!! Hoe lang nog.

28 Aug. gewoon heete dag. 's Nachts vliegers, maar niet op geweest. De Raf in `t westen, de Rus in `t Oosten, misschien gaat `t helpen.

29 Aug. Stalingrad houdt stand. Poetsen.

30 Aug. poetsen, broodkaarten halen in den tuin van `t Concertgebouw. `t Gebouw zelf werd in orde gebracht voor `t uit te zenden zomerfeest met medewerking van Sef Cornet en de Venlospelers. Zeer heet. In den middag een bezoek gebracht aan `t Casino,  naar Drika Flipsen. Een nette zuster. `t Gebouw bezichtigd waar de metselaars overal aan `t herstellen waren van de bomschade laatst op een nacht. Daarna prettig gewandeld in de tuin. Tot besluit in `t Lof gebleven. De zusters waren met 70. Toch komt men d'r maar enkele tegen. `t Slot bergt hen allen schijnbaar veilig op. Daarna geluisterd naar de flauwe kul aan de radio. Om ½ 9 nog gaan wandelen met Lies en Annie.

Maandag 31 Aug. Fijne zomerdag Wilhelmientje jarig, al 62 jaar en nog zoo'n zwaar kruis te dragen. De bezetter houd de feestvreugde goed in toom. Op de brug zag ik eenige jongens met oranje op de jas. `t Is te hopen dat dit de 3de en laatste gesmoorde Koninginnedag is. Den heelen dag komkommers geplukt. Ontzettend warm en 's avonds een bad gaan nemen om te bekomen van de warmte.

31 Aug. op 1 Sept. ontzettend zwaar weer; bliksem op bliksem en donder en regen. 's Morgens om 5 uur kwam nog een onweer opzetten.

* Webmaster:


George Edward Alexander Windsor

(* 20 december 1902 –  † 25 augustus 1942)

werd als vierde zoon van Koning George V en Koningin Mary geboren.

Als titel droeg hij "Hertog van Kent".

-11-

Next (right). Previous (left).

Augustus 1942

inhoudsopgave-dagboek.

[30]

19 augustus 1942

De slag bij het Franse Dieppe

op 19 augustus 1942,

loopt voor de geallieerden uit op een ramp. De geallieerden werden tijdens de verkenningsaanval opgewacht door de Duitsers.


De geallieerden, bestaande uit Engelse, Amerikaanse, Franse en Canadese soldaten, landden op de stranden bij Dieppe en werden door Duitse troepen opgewacht. Er komen ongeveer 3.500 soldaten om het leven, voornamelijk Canadezen. Behalve de doden waren er ook nog eens honderden gewonden.


Behalve de doden leden de geallieerden ook veel materiele schade; 29 Churchill tanks, 106 vliegtuigen, een torpedojager en een aantal landingsboten.



[31]

Titus Brandsma

Al in een vroeg stadium waarschuwde Brandsma via publicaties in dag- en weekbladen en tijdens lezingen en colleges voor de gevaren van het nazisme en veroordeelde hij de anti-Joodse maatregelen van het Hitlerregime. Zo was hij medio 1936 enige tijd lid van het door Nederlandse geleerden en kunstenaars opgericht Comité van Waakzaamheid tegen het nationaal-socialisme. Tijdens de oorlog verzette hij zich tegen het verwijderen van Joodse leerlingen van katholieke middelbare scholen en was hij de architect van het verbod dat de Utrechtse aarts-bisschop Jan de Jong uitvaardigde tegen het opnemen van NSB-advertenties in de r.k. dagbladen.

Arrestatie en overlijden

Als gevolg daarvan arresteerde de Gestapo Brandsma op 19 januari 1942. Via een tocht langs de 'Oranje'-gevangenis in Scheveningen, kamp Amersfoort en de strafgevangenis van Kleef kwam hij tenslotte in het beruchte concentratiekamp Dachau terecht. Ook hier was, aldus latere getuigenissen van voormalige kampgenoten, deze 'alledaagse' mysticus een grote morele en daadwerkelijke steun voor zijn medegevangenen. Na enkele weken vol ontberingen en mishandelingen werd hij - levenslang behept met een wankele gezondheid - uitgeput en doodziek in het kamphospitaal opgenomen. Met een dodelijke injectie maakte men daar een einde aan zijn leven.


  klik hier voor info