Welkom 1943 breng ons de vrede op aarde..... nog geen ingrediënten om oudejaarstractatie's te maken. Misschien de komende Sylvesteravond.

1 Jan. mooi koud weer Nol en Eus ter Nieuwjaarsreceptie. Niets geen tractatie.

zaterdag 2 Jan sneeuw, maar niet veel. 's Avonds in de kelder. Annie naar Afferden.

3 Jan. gewoon koud weer.

4 Jan. sneeuw smeltend. Door modder en sneeuw naar de Maaskade bons halen voor de zelfverzorgers die `t eerst zijn. Annie afgehaald aan de tram.

's Middags gewassen. Vreeselijke tandenpijn.

Dinsdags was spoelen. Koud weer, een tikske droogt `t.

Woensdag, koud en guur nieuwe sneeuw.

Donderdag met Annie naar den oogarts. 40 Patiënten waren vóór, van kwart voor 2 tot kwart voor 6 geduld en nog eens geduld. `t Kind krijgt een bril van 8.95 voor op `t bord te zien.

Vrijdag nog ---- die door de vorst ook nog glad is. Annie naar de bus gebracht, van een stoep gegleden, de rug verstoekt, 3 dagen lol van gehad. Om den andersten dag moeten we in de schuilkelder. Nergens geen boter. Bernard naar Ottawa.

12 Jan. valt de dooi in gelukkig, want de kolen worden schaars. Van Mina uit Straelen een kaart gehad met weinig d'r op. 'Wan zullen wir uns wiederseen?' Tante Dorothe's brief was niet open. Wiet was ziek, voorige week griep.

13 Jan. St Godefridusdag, dooi houd aan. 7 van de 10 nachten in Jan, bezoek van de RAF aan WD*. Frik kwam overgelukkig thuis met een "ritmeester": ½ uur genot.

14 Jan. stormachtige wind, regen en algeheele opruiming van de sneeuw.

Oorlogsnieuws is goed, maar voor ons traagzaam. Een .......... is in Ottawa aangekomen en houdt ons op de hoogte van de spanning rond de blijde gebeurtenis. Bernard is ook al bij z'n geliefde gezin. In Amerika en Canada zullen ze den Hollandse muisjes gaan eten. Rugpijn bijna verdwenen!

15 Jan. naar de Lomstraat poetsen. Prins Bernard stond een persconferentie toe waarin hij zei: 'zéér blij te zijn met een zoon. maar niet teleurgesteld als `t weer een meisje is.' Bea en Irene pas hersteld van mazelen.

zaterdagavond rustig.

16 Jan. niet voor Berlijn RAF bezoek, verlies 1

zondag 17 nog eens naar Berlijn 22 kwijt. Luftwaffe boven Londen 10 verloren.

18 Jan. maandag. Juliana naar `t ziekenhuis uit voorzorg wegens sneeuwval die de rijwegen soms onberijdbaar maakt. Mooi stil voorjaarsweer hier

19 even Grub. bezocht zonder Truus en Annie te zien.

Dinsdag weer mooi weer. Weer de blijde gebeurtenis in zicht. Antoon op bezoek. Ik naar den Boekend.

Woensdagmorgen om ½ 8 `t heugelijke bericht over de aankomst van `t nieuwe kindje; weer een princesje. Moeder en dochter maken het goed. Gode zij dank. Om 12 uur geboren om 4 voor ½ 1 `t bericht al in Londen. Prins Bernard kreeg van Grootmoeder een geschenk mee: een familiejuweel in den vorm van een margriet. `t Gele hart is een parel in de bloemblaadjes, echt diamant. 's Avonds 20 Jan. komt `t bericht dat de nieuwe princes den naam krijgt van Margriet Franciska. Peetouders zijn o.m. koningin Marie van Engeland, Rooseveld, de weduwe van een vermoorde gijzelaar, waarschijnlijk, Mevrouw Roël. en de mannen der Koopvaardij waar ook 51 saluutschoten gelost zijn. De princes Margrietmars is vandaag voor `t eerst gespeeld, opgenomen op grammafoon en per bommenwerper naar Canada gebracht

De 2 oudste princesjes mochten zelf aan de telefoon komen om `t groote nieuws te hooren ze waren zeer blij. Juliana's gezondheid blijft goed.

21 Jan. bezoek van Nol en de lieve rest tot 2 uur 's middags. Vreeselijk ongeluk uit Sevenum (* zie voetnoot webmaster) wordt bekend: een projectiel uit een bommenwerper gevonden door jongens uit Sevenum, met een weipaal geprobeerd `t af te slaan. Gevolg ontploffing: 4 dooden en 3 zwaargewond. Londen aangevallen door de Luftwaffe 11 neergeschoten. Toch 40 kinderen op een schoolplein vermoord. 's Avonds bericht:  Bernard droeg z'n Grietje [42] op een kant-kussen versierd met de diamant margriet naar de ambtenaar v.d. Burgelijke Stand `t Princesje heeft blauwe oogen, blond haar met neiging tot krullen. Juliana blijft goed. Wilhelmina gaf hedenavond uitleg aan de betekenis van de naam Margriet. 's Avonds 21, even in de kelder tijdens `t passeeren van bommenwerpers.

Vrijdag poetsen, geen berichten wegens grootere storing. 3 Gewonde slachtoffers uit Sevenum ook dood. Wolf ontvoerd. Geen berichten uit Ottawa Zaterdagmorgen toeslag halen, zaterdagmiddag nog geen nieuwsbericht. Tripolis in Engelse hand. Even naar den Boekend, een schoolkameraad getroffen. Bericht dat Hengelo weer "bezoek" had. 's Avonds omstreeks ½ 8 overtrekken van bombers. Weer een dik half uur in de kelder. Frik een nieuw pak gekregen, 85 piek.

24 Mooi weer. 's Middags met Lies en Riek naar Genooi. `t Was mooi zonnig weer. Op `t helden kerkhof waren 5 nieuwe Engelse graven. Ze worden mooi onderhouden. `t Nieuws is weer daverend.

Maandag gewoon geen brief uit Grubje. Spruitjes verkocht.

Dinsdag 26 Jan. Gewoon. mooi zacht weer, af en toe regen. Stientje en Jeanneke even gesproken. Nog steeds geen bericht van Sef. Ierland heeft al één jaar de bevrijders op bezoek. Gedenksteen onthuld. Uit de toespraak: "de weg naar Berlijn is lang en hard".

27 Jan. 's morgens daverend bericht. Roosevelt en Churchill beraadslaagden met vele generale staven in Cassa Blanca. [43] De redding over Europa moet komen in 1943. Leve de vrede! 's Avonds ruim 1 uur in de kelder. (*** zie voetnoot webmaster) Zware trekkers komen over, eenige bommen vielen, waar?? Naar `t bad geweest [44] met Lies. Onweer in Roermond en Kessel, modern onweer Dusseldorf. Kreeg Raf  op bezoek, 6 toestellen kwijt. De Russen jagen verder.

Vrijdag gewoon weer. Jan Zegers overleden, 51 jaar. Lomstraat, poetsen. Rustige avond en nacht.

Zaterdag 30 Jan. Koeske geslacht. Frik naar Lottum. Göring en Göbbels

(** zie voetnoot webmaster) spreken in Berlijn. Eeven geplaagd door Moscito'' uit Engeland. Princes Juliana ontslagen in `t ziekenhuis. Bernard hield z'n vrouw en kindje per auto naar huis. Mussert en de Seis spraken ook ter gelegenheid v/h 10 jarig bestaan der deugnieten-regeering over Duitsland.


31 Jan. Beatrice jarig, in stilte gevierd in Holland. Vreeselijke storm dezen zondag, even gewandeld met Lies.


* Voetnoot webmaster:


ONGELUK MET EXPLOSIEVEN TE MAASBREE


woensdag 20 januari 1943

Achtergebleven explosieven bij een neergestorte bommenwerper kostte 3 personen het leven.

Jozef (Jozef) Johannes Lambert van Berlo, 16 jaar, op 1 maart 1926 te Sevenum geboren, landbouwer, wonende B 14 te Sevenum, op 20 januari 1943 te Maasbree door de ontploffing van een projectiel gewond geraakt en op 21 januari 1943 in het ziekenhuis te Venlo aan de opgelopen verwondingen bezweken.

Idem: Theodor (Theo) Hubert Voermans, 35 jaar, op 7 oktober 1907 te Sevenum geboren, landbouwer, wonende B 44 te Sevenum.



** Voetnoot webmaster:

Hermann Wilhelm Göring


(Rosenheim/Beieren, 12 januari 1893 – Neurenberg, 15 oktober 1946)

was een van de belangrijkste Duitse politici en militaire leiders tijdens het dictatoriale regime van Adolf Hitler in Duitsland. Hij was de oprichter van de Gestapo en de Luftwaffe. Ook was hij enige tijd minister van Binnenlandse Zaken en minister voor de Luchtmacht.

Göring werd tijdens het Proces van Neurenberg veroordeeld tot dood door de strop. Zijn rechters verklaarden dat zijn schuld 'uniek was, alleen al door zijn omvang'. Hermann Göring vroeg het vuurpeloton aan, omdat dit beter bij zijn status zou passen. Hij verkreeg hiervoor geen toestemming. In een aan zijn vrouw overgeleverde brief staat dat hij nóóit in de handen van de Amerikanen zou willen sterven en dat hij in dat geval de hand aan zichzelf zou slaan. Twee uur voordat de executie zou plaatsvinden pleegde hij zelfmoord door het innemen van cyaankali.



Joseph Göbbels:


Paul Joseph Göbbels

(Rheydt bij Mönchengladbach, 29 oktober 1897 - Berlijn, 1 mei 1945)

was een Duits politicus en publicist. Hij was de minister van propaganda van Adolf Hitler en wellicht de eerste spindoctor in de moderne tijd. Toen de kansen voor de Duitsers waren gekeerd, was zijn rol als propagandist goeddeels uitgespeeld en werd hij benoemd tot Rijksgevolmachtigde voor de totale oorlog. Göbbels had een groot aandeel in het verijdelen van het Complot van 20 juli 1944 en werd vervolgens weer Hitlers trouwste bondgenoot.

Tegen het einde van de oorlog overtuigde Göbbels Hitler ervan in Berlijn te blijven, om zo aan diens mythe-vorming te werken. Na Hitlers zelfmoord zag hij ervan af de leiding van het ineengestorte Nazi-rijk over te nemen.

Als enige minister pleegde hij zelfmoord in Hitlers bunker, samen met zijn vrouw Magda - nadat ze eerst hun zes kinderen hadden vermoord. Deze gebeurtenis werd verfilmd in de Duitse speelfilm Der Untergang, die de laatste dagen van Hitler en zijn medewerkers in Berlijn laat zien.


***Voetnoot webmaster:


Ron Janssen, de huidige eigenaar van het voormalig woonhuis van Toos Urselmann, stuurde 2 april 2013 onderstaande foto op. De foto is genomen in de kelder van het betreffende pand. Op de trap is duidelijk de ingegraveerde datum 27-1-1943 te zien, een van de vele data dat er in de kelder geschuild moest worden. Ron ontdekte de datum toen hij bezig was met plannen voor vernieuwing van de trap.
























-16-

Prinses Margriet

klik voor info

[42]

Bernhard droeg

zijn Grietje...

[43]

Conferentie van

Casa Blanca (Marokko)

Van 14 tot 24 januari 1943


klik hier voor info

[44]

Waarschijnlijk wordt hier bedoeld het zwembad aan de Walstraat, alwaar men ook in 'bad' kon gaan.

Next (right). Previous (left).

Januari 1943

inhoudsopgave-dagboek.