1 Febr. stormachtig.Broodbons halen, 1½ uur wachten, de winkels afgerend met boterbon maar nergens geen. 's Middags worst gemaakt van ons koeske
2 Febr. 's morgens even naar de H. Mis met lichtprocessie. Dan naar den Boekend helpen worst maken.
3 Febr. H. Blasius. [44] Even naar de H. Mis geweest en de keel laten zegenen. De 3 laatste dagen staan allen in teken van de overwinning bij Stalingrad. Nieuwe hoop op redding.
4 Febr. 's Avonds 1 uur in de kelder. Keulen kreeg een vuurtractatie. Vijf Tommies kwijt. Vannnacht Hamburg, 16 verloren ocharm. Toos en Lo hier gehad uit Afferden, zeer gewaardeerd. Een kindje pas ter wereld gekomen bij neef Nol in Heijen; Ging na 1 uur levens trug naar den hemel.
Vrijdag 5 Febr. leelijk koud weer. Was buitengehangen, maar niet droog gekregen. Een brief uit Tilburg, de zusters nog in balling. Russische krijgsgevangenen in de stad om gereinigd te worden, arme tobbers.
Zaterdag gewoon leelijk stormwee. Mia Titulaer één jaar dood. Friedje 2 jaar oud.
Op Zondagmorgen even naar den Boekend. Friedje kan me al verwelkomen met a To. An zegt ie er dan bij. 's Middags even bezoek aan `t kerkhof. We hebben nog spruitjes, dank `t open weer. Een regeeringsverklaring uit Engeland: niemand mag de vijand ter wille zijn.
7 Febr. geruchten gaan over een moordaanslag op Seijffaard, [45] een verradergeneraal
8 Febr. kouder, iets gevroren. De stad in om een ring te laten smeden voor `t a.s. bruiloftsfeest van onze Marie. Schoen moeten vragen voor neef Frans, maar in geen een winkel iets te krijgen, nieuwe orde. Bevestiging van `t bericht van den moord op Seijffaard.
9 Febr. Churchill spreekt de plannen, gemaakt op de verschillende conferentie's. Moeten binnen 9 maanden ten uitvoer worden gelegd. Bezoek aan Grubbenvorst. Angst voor ontruiming bij de zusters. Vele kinderen ziek, ook Annie. Harrij een beetje ziek !!!!! Steeds mooi weer of storm aan zee. De groote jongens leggen een aspergesveld aan.
11 Febr. Vrijdag poetsen in de Lomstraat. De Russen blijven vorderen. De Tommi's hooren we dezer dagen toch niet meer van dichtbij.
12 Febr. zaterdag, vreeselijke storm.
Zondag 14 Febr. duister stormig weer. Mevrouw Reijdon vermoord. Hijzelf haast. (** zie voetnoot webmaster)`t Wordt rommelig. De waarschuwende stem uit Londen zegt niets te ondernemen tegen de vijand. T.z.t. worden ze gestraft door de regering.
Maandags voormiddags huisvrouw bij Jansen in de Antoniusstr.
Donderdagmorgen koud weer.
Zaterdagmorgen de eerste mare die door de stad ging was dat de Hoogeerw. Heer Deken v. Oppen gestorven was in Vucht. Arme martelaar. Heer geef hem de eeuwige rust. (* zie voetnoot webmaster)
21 Febr. brief aan Seis door de bisschoppen in de kerk voorgelezen.
Vrijdagmorgen thuis poetsen en 's middags in de Lomstraat. De heele stad is in de rouw, uitgezonderd de vreeselijken. Grub. is de zieke kinderen gered voor ontruiming.
Maandag weer naar Jansen. 's Middags stierf daar `t kleintje, dat nog maar 8 daag oud was.
Dinsdag brief uit Tilburg. Marie verlangde Moeders bezoek. Woensdagmorgen om 6 uur Frik en Moo op de trein. 's Middags vlees uitgehaald en toen met Trina op den wiegenhandel. Geen te krijgen natuurlijk. Geen garneering `t is dun in de winkels. We kregen weer voor 2 bons kolen. Moe en Fried behouden thuisgekomen Vrouw Kerren plotseling gestorven.
24 Febr. Bij Stoot kregen ze Roode Kruisbericht van hun zoon in Engeland, `t was echter 4 maanden oud. !!!!!!!!
25 Donderdag, brief geschreven. Met aardappelbons aan tanta Mien uit Rijswijk.
26 vrijdag poetsen thuis en poetsen in de Lomstraat. 's Avonds bezoek voor Keulen en angst voor ons. 1½ Uur in de kelder.
Zaterdag gewoon mooi weer. Laatste spruitjes gegeten.
Zondags mooi weer. Met Lies naar `t kapelletje van Treeske in Tegelen Nu naar bed. 3 Brieven gepend aan tante Melanie, Annie en Mrieke.
* Voetnoot webmaster:
Julius Louis Antoine van Oppen,
60 jaar, op 10 mei 1882 te Maastricht geboren, deken van het dekenaat Venlo, op 16 februari 1943 in het concentratiekamp Vught aan de aldaar geleden ontberingen bezweken.
Deken van Oppen werd op 24 juli 1942 naar Maastricht geroepen om zich te verantwoorden
over het filmadvies, dat destijds in Venlo, evenals op vele andere plaatsen, werd
aangeplakt aan de kerk. Van Oppen is een van de zestien priesters van het bisdom
Roermond, die hun verzet tegen het nationaal-
** Voetnoot webmaster:
Op 20 februari 1943 werd de Secretaris-
Hij was betrokken bij de aanslagen op de NSB-
-
[44]
De Blasiuszegen wordt in katholieke kerken ieder jaar gegeven op
3 februari. Volgens een middeleeuwse traditie is dit ritueel vooral bedoeld ter voorkoming van keelaandoeningen
en andere kwalen.
[45]
Officier Seijffardt organiseerde het voor het Oostfront bestemde Nederlandse Legioen.
Er werd door studenten een dodelijke aanslag op hem gepleegd.
Overal in het land werden studenten opgepakt en meegevoerd naar kamp Vught. De dagen in het kamp waren niet zo erg moeilijk. Ze moesten steeds op appèl, maar verder werden ze wel met rust gelaten. Na zes weken werden ze weer ontslagen. Toen zij later een 'loyaliteitsverklaring' moesten tekenen van de Duitsers hebben vele studenten dat geweigerd.
Februari 1943