Next (right). Previous (left).

-10b-

De foto's, ingezonden door Annie Seelen, zus van "den Dieke van Seelen", zijn allemaal opgenomen in de Roodestraat. Ze laten het terrein zien dat later bebouwd was met de loods waarin jaarlijks de boerenbruiloft bijeenkwam.


De Seelens, met bijnaam "Van de Maas" waren rasechte Venlose tuinders.

De beide veilingen bouwden riante nieuwe gebouwen, de VVV aan de Roodestraat en de CVV aan de Havenstraat. Ze werden plechtig in gebruik genomen in 1930, het eerst de CVV. In beide gevallen was de Blerickse architect Grubben de ontwerper. Van CVV staat er geen steen meer. Van de oude VVV staat nog een gedeelte van het vroegere kantoorgebouw met bovenwoning voor de directeur, Maas. Het linker gedeelte, waar de mijnzaal was, is gesloopt. Omdat in de oorlog de mijnzaal van de CVV totaal verwoest was, maar de klok gespaard, werd die overgebracht naar de Roodestraat waar juist de klok het had moeten ontgelden. Een altijd lelijk en storend noodverband vormde de galerij voor de veilingmeester en de afslager en het podium voor de klok, waar het letterlijk, allemaal om draaide.


—------ De veilingen ontrafeld —––––-

– Oudste veiling : Venlosche Veilingvereeniging, VVV, Roodestraat, tot de fusie direct na de oorlog, dus 1909 - 1945

– Tweede veiling : Coöperatieve Veiling Vereeniging, CVV, Havenstraat, 1916-1945.

– In 1945 fusie VVV en CVV, nieuwe naam : Coöperatieve VENLOSE Veilingvereniging.

– Afsplitsing VGV ( = Venlose Groentenveiling) 1958. Effectief in 1959.


Anecdote bij de fusie en verhuizing in 1945 : De CVV ( Havenstraat) bracht meubilair naar de Roodestraat. Daar werd de opmerking gemaakt : "Is dat alles wat jullie meebrengen?" Waarop Giel Roncken, de kassier antwoordde "En de centen".




Sef Lamberts
Veilingklok